La famosa zona de confort: un espai aparentment segur, allà on ens trobem còmodes, que no vol dir ni feliços, ni realitzats ni especialment bé. És el comportament que no ens genera incertesa, ni por ni d’altres emocions que poden resultar-nos difícils de gestionar.

Tanmateix, també és un lloc on mai ens posem a prova, on mai ens passa res diferent de l’habitual i des d’on difícilment podrem crèixer, experimentar o superar-nos.

Hem de sortir de la zona de confort?

Naturalment, sempre si volem créixer i ser més feliços, Sí. És fàcil? No, per això ens costa fer-ho. Aleshores, com ho podem fer?

Podem anar ampliant la nostra zona de confort d’una manera que puguem sostenir mentalment. De manera gradual, buscan petites tasques, noves experiències que suposin una certa difícultat, sense ser radicals.

Algunes idees

Cadascú té reptes diferents per a sortir de la seva zona de confort. Té a veure amb allò que et costa fer però també amb alló que voldries fer i no t’atreveixes.

Per exemple, si et costa (però voldries) mostrar-te, pots començar a anar a llocs nous i conèixer gent acompanyada d’algú. Si es tracta de prendre decisions, pots posar-te fites petites, accessibles i possibles, petites decisions que, si resulta que t’equivoques, no té més importància. Així, cada vegada que en prenguis una et sentiràs millor i més segura, guanyaràs confiança i podràs atrevir-te amb d’altres una mica més complicades. Si es tracta de fer exercici, comença per alguna activitat que et motivi, que t’agradi i que puguis gaudir: pot ser ballar, o senzillament caminar i no fer servir tant el cotxe; d’aquesta manera, quan hagis guanyat forma física no et costarà pujar l’assiduïtat i la intensitat.

A poc a poc

Si d’entrada provem alguna cosa molt gran i inabastable, que no podem assolir, no estarem realment en una bona estratègia per ampliar la nostra zona de confort, al contrari: ens convencerem que no podem i abandonarem el nostre propòsit de crèixer i guanyar confiança.

En l’exemple de fer exercici queda clar: si de cop t’apuntes a anar al gimnàs cada dia 3 h, probablement ho deixaràs.

Les petites fites ens permeten continuar amb qualsevol tema que complicat o que tinguem tendència a procrastinar.

Ampliar la nostra zona de confort i poder ser i fer cada dia una mica més tot allò que ens connecta amb l’alegria, la confiança en nosaltres mateixes i la nostra capacitat de fer i decidir què volem, allà cap a on anem… Cada petita passa compta.

I si et costa fer-ho sol, si et costa fer-ho sola, t’acompanyo.

Pepi Navarro

Naturòpata amb criteri homeopàtic i terapeuta floral.


Discover more from Camins Teràpies

Subscribe to get the latest posts sent to your email.