El nostre cos és incapaç de produir retinol o àcid retinoic en quantitats suficients, és a dir, que hem d’ingerir la vitamina A a travès de la dieta.

Una peça clau per a la salut

La vitamina A és necessària per a un creixement normal: tant un excés com un dèficit provoquen defectes de naixement. També s’ha trobat que l’àcid retinoic regula l’expressió del gen que regula la hormona del creixement.

També ens convé una ingesta suficient de vitamina A per a una resposta immunitària adequada: les cèl·lules de la pell i les mucoses formen la primera línea de defensa davant les infeccions i la vitamina A juga un paper fonamental en aquest aspecte.

D’altra banda, si patim anèmia és especialment important incrementar la ingesta d’aliments rics en vitamina A, perquè intervé de manera crucial en la producció de globus vermells.

Diversos estudis demostren que el dèficit de vitamina A inhibeix la funció tiroïdal. Si pateixes ceguesa nocturna, pot ser un indicatiu de dèficit de retinol.

Com anem de vitamina A?

Al nostre país, més d’un terç de la població consumeix dietes baixes en aquesta vitamina. Els nens són especialment vulnerables i, entre els adults, les dones lactants són les que tenen una major tendència a deficiències marginals de retinol.

Aquesta deficiència pot ser primària o secundària:

Què vol dir, això?

Doncs que el problema pot ser una ingesta insuficient de manera prolongada, o pot ser que el problema vingui per dificultats d’absorció, d’emmagatzemant o de transport de la vitamina.

En el primer cas, si la ingesta és insuficient, pot ser resultat de una dieta baixa en productes animals, font principal de vitamina A: ous, làctics, carns i alguns peixos.

En el segon cas, com a exemple tindríem les persones amb hipotiroïdisme, que tenen alterada la capacitat de convertir els beta-carotens a vitamina A. Les persones grans amb diabetis tipo 2 també mostren un descens de vitamina A als seus nivells sanguinis, no relacionats amb la seva ingesta. De tota manera, un consum baix en fruita i verdures que continguin beta-carotens, que el cos pot convertir en
retinol, també pot ser causant d’aquest dèficit.

A més, si patim dèficit de zinc o de proteïnes, podem tenir dèficit de vitamina A, encara que el seu aport sigui adequat. El cos, com sabem, necesita la adequada combinació de nutrients. En aquest sentit hem de recordar que la vitamina A és liposoluble i això vol dir que necessita de greix per tal que el cos pugui absorvir-la i aprofitar-la correctament.

Fonts alimentàries de vitamina A

El retinol com a tal es troba només en aliments d’origen animal. En els vegetals, com hem vist més amunt, la vitamina A està present als carotenoides (és a dir, en els aliments amb nutrients que afavoriran síntesi de la vitamina A). Aquí tens un bon llistat de tots dos recursos, animals i vegetals:

 • Fetge
 • Oli de fetge de bacallà
 • Pastanaga
 • Grelos i nabizas
 • Mantega
 • Formatge greixós
 • Ous de gallina
 • Moniato
 • Caviar
 • Espinacs
 • Nata
 • Verros
 • Peix espasa
 • Mango
 • Formatge camembert
 • Endívies
 • Petxines (almejas)
 • Formatges curats
 • Nespres
 • Tomàquets
 • Caquis

Discover more from Camins Teràpies

Subscribe to get the latest posts to your email.