Darrerament no deixen de fer-se públics estudis i estadístiques sobre un augment alarmant dels problemes en salut mental en nens i adolescents. Què podem fer-hi? Sembla que podem trobar algunes claus si fem una mirada global, donat que alguns canvis en el nostre entorn tenen molt a veure amb aquestes dades, i sabem que una part important del problema ve de la sobreestimulació i els dispositius mòbils.

Des de fa uns anys que des de petits els nostres fills estan connectats a pantalles, amb el que això suposa, una succesió constant d’imatges, llums i canvis continus d’estímuls, passant ràpidament d’un tema al següent, moltes vegades sense connexió. Això provoca el que es coneix com a “ment zàping”.

Constantment en aquest estat, quan aquests nens han de llegir o posar atenció a un tema concret els costa molt perquè no estan acostumats.

A més en l’ús de tecnologia per entretenir-los i entretenir-nos, estem deixant de banda el temps de joc i convivència, pares, mares, fills i filles. Perquè també nosaltres som pares-mares digitalment distrets.

Algunes recomancacions

  • És molt important estar emocionalment disponibles.
  • Posar límits clarament definits.
  • Oferir-los (i oferir-nos) una alimentació equilibrada i natural.
  • Suficients hores lliures d’aparells com TV, mòbil i ordinador.
  • Suficients de son i un mínim de 2 hores abans de dormir en un espai relaxat i sense sobreestimulacions.
  • Exercici a l’aire lliure i joc no estructurat, creatiu, interacció social, temps lliure per poder sentir avorriment (és una bona manera de despertar la creativitat).

Compartim temps amb els nostres nens i adolescents. És fer salut per a tots.

Si t’interessa el tema, aquí també en parlem.


Discover more from Camins Teràpies

Subscribe to get the latest posts sent to your email.