L’exposició adequada al sol és un factor clau en la nostra salut, però, des de fa uns anys, els efectes de l’exposició solar també estan estigmatitzats. Ara que arriba l’estiu és un bon moment per repassar les virtuts d’una exposició solar adequada.

Els beneficis de la correcta exposició solar

Exposar-nos a la llum solar és imprescindible, donat que molts dels nostres processos biològics en depenen directament. Els beneficis de prendre el sol adequadament són moltíssims:

 • Tenim mes energia i dormim millor
 • Podem regular millor la necessitat de menjar dolços
 • Millorem els nostres problemes musculars, i el dolor d’óssos.
 • Augmenta la mida dels vasos sanguinis, cosa que afavoreix la circulació. Això fa que disminueixi la tensió arterial i, per tant, disminueix el risc associat a les malalties cardiovasculars.
 • Millorem la qualitat del son, ja que l’exposició al sol regula la serotonina i la melatonina.
 • Augmentem els nostres nivells d’endorfines i per tant millora la nostra sensació de benestar.
 • Els nivells de dopamina també es regulen. Aquesta hormona afecta processos emocionals com sensació de motivació, el plaer, el desig i l’aprenentatge i altres.
 • La llum solar afecta directament la glàndula pineal del cervell, produint melatonina, cosa que també afavoreix la regulació de la temperatura corporal.
 • Millorem l’estat del sistema immunològic i disminuïm la inflamació.

I tot això, gràtis!

El sol i la vitamina D

Els últims estudis relacionen nivells deficitaris de vitamina D amb més probabilitat de patir COVID i altres infeccions. En canvi, amb nivells òptims de vitamina D les persones amb COVID sembla que és recuperen millor. Altres estudis vinculen els nivells baixos de vitamina D amb la hipertensió.

Com segurament saps, l’exposició a la llum solar adequada és imprescindible perquè el cos pugui sintetitzar la vitamina D. A l’hivern, haurem de trobar la forma d’augmentar l’exposició a la llum solar, donat que, si no és suficient, disminueix l’activitat dels nostres neurotransmissors i no podem sintetitzar correctament la vitamina D.

Però ara que estem a l’estiu, és molt més fàcil! Així doncs, aprofita per tenir la teva dosi diària de sol i vitamina D fent una bona passejada en hores adequades. Recorda que caminar també és un element clau per a cuidar-nos.

Darrerament, la preocupació per l’excès d’exposició solar ha portat a moltes persones a fer servir filtres solars tant elevats que condicionem l’aprofitament de totes bondats de l’astre sol. És evident que no es bo exposar-nos a les hores de màxima intensitat solar durant l’estiu, entre les 11 i les 17h , però fora d’aquestes hores, i amb seny, no nomes és recomanable, sinó que és realment beneficiós.

La vitamina D als aliments

Amb el sol i la calor, procura beure molta aigua i consumir aliments que en continguin en grans proporcions: recorda que és l’aigua el que realment hidrata el cos, i no els refrescos, ni les begudes alcohòliques o amb cafeïna. A l’estiu, recorda que és essencial estar ben hidratats.

Igualment, consumeix fruita i verdura a diari i aprofita per afegir alguns aliments claus, rics en vitamina D, també ideals per l’estiu:

 • seitons
 • sardines
 • tonyina
 • varat
 • salmó
 • làctics (formatges i iogourts)
 • xampinyons i altres bolets
 • avocats

Gaudeix moltíssim de l’estiu!


Discover more from Camins Teràpies

Subscribe to get the latest posts to your email.