El fetge un dels òrgans més importants del cos: s’hi es desenvolupen el 80% dels processos bioquímics i és l’encarregat de filtrar la sang des dels budells abans que passi per tot el cos. Com el colon sovint es troba tapat, s’hi acumulen tantes toxines que el fetge acaba per bloquejar-se, de manera que el problema cada cop es fa més gran. Un primer símptoma és, per molt que pugui sorprendre, el mal de cap, seguit de falta d’energia i mala qualitat del descans amb somnis pertorbadors. Els problemes poden arribar al cor, per l’augment de colesterol a les artèries.

Altres detalls que poden fer-te sospitar de la necessitat de depurar el fetge és sentir gust amarg en dejú, perdua de gana, irritabilitat o disminució de l’interès sexual. 

Perquè cal desintoxicar el fetge?

El fetge realitza moltíssimes funcions, entre elles la depuració de toxines, la producció de bilis i l’eliminació i producció d’hormones. També facilita la digestió dels greixos, ajuda a absorbir algunes vitamines i enmagatzema el glucògen, entre d’altres tasques. És realment un laboratori que fabrica i depura substàncies fonamentals per a l’equilibri del nostre funcionament. Per això convé, de tant en tant, fer alguna cura de depuració o desintoxicació del fetge i conservar-lo el més sa possible.

Quan convé depurar el fetge?

Per a depurar el fetge hem de triar unes dates en què tinguem vacances o tinguem menys treball, ja que el descans i la tranquil·litat seran molt importants en aquests moments. Complementar amb sauna o bany de vapor ajudarà a que el nostre cos pugui desprendre’s de les toxines. Segons la medicina tradicional xinesa, la primavera es l’època de l’any ideal.

Nutrició per a la de desintoxicació del fetge.

El que més ajuda és el dejú o les dietes depuratives:

El dejú ha de fer-se sota el control d’un especialista de la salut i consisteix en ingerir només aigua durant un temps concret de dies, segons el cas.

Les dietes depuratives poden consistir a excloure de la dieta, durant el temps que duri la desintoxicació del fetge:

  • la carn,
  • el peix,
  • els lactis,
  • cafè,
  • tabac i excitants i
  • qualsevol aliment refinat.

Es fàcil i segura fer una depuració a base d’arròs durant una novena (és a dir, fer nou dies d’arròs integral). D’altra banda, hauràs de tenir especial precaució en cas que decideixis fer un dejuni total o si tens la pressió arterial molt baixeta (demana consell a l’especialista). I sempre és fonamental beure aigua mineral o embotellada de manera abundant perquè el nostre organisme expulsi més fàcilment les toxines.

Aliments, herbes i complements que t’ajudaran:

Un remei molt eficaç per a la desintoxicació del fetge, consisteix a prendre, en dejú, una cullerada sopera d’oli d’oliva extra verge i un bon raig de llimona. Si mantenim aquesta barreja a la boca durant un minut aconseguirem que, en barrejar-se amb la saliva,  el nostre cos l’absorbeixi molt millor els nodrients, i a més que ens sentarà millor. 

Les monodietes a base de fruita, sucs i brous de verdures són de gran ajuda. Entre les fruites cal destacar les pomes, les cireres, les maduixes, el raïm i els nespres. Entre les verdures, carxofes, cards, la ceba, les escaroles i els raves són algunes de les més destacables. 

A nivell de plantes per a la de desintoxicació del fetge tenim el card marià, les fulles de l’alcachofera, la dent de lleó, el boldo, la menta i la sàlvia són nomes algunes de les plantes que afavoreixen un bon funcionament del fetge i que són molt útils per a la seva depuració.

Les algues marines sempre son un aliat de primera línia ja que ens garanteixen molts nutrients alhora que tendeixen a captar els tòxics i afavoreixen la seva eliminació del nostre cos. També alcalinitzen el nostre PH sanguini, que en les depuracions sempre es torna molt àcid per culpa les toxines que s’estan eliminant. Les algues kombu i espirulina són de les més eficaces i alhora  més fàcils d’aconseguir.

El sofre, en forma de oligoelement, és un gran depuratiu hepátic. La vitamina C, igual que el sofre, actua com un antioxidant que ajuda a combatre els radicals lliures, font de molts desequilibris en el nostre cos.

A tenir en compte per a la de desintoxicació del fetge:

Moltes vegades en iniciar una cura depurativa pot aparèixer el que es diu “crisi curativa”: el cos intenta desfer-se dels tòxics i de vegades ho fa a través de febre, diarrea o femta abundant i pudent, gasos, cansament, falta de gana, nàusees, cefalees, mucositats, forta olor corporal, orina molt fosca, erupcions a la pell, etc. Evidentment, no es patiran tots aquests efectes, de fet moltes persones fan una depuració i a gairebé no tenen símptomes. Això sí, en cas que t’hi trobis, sàpigues que és habitual.

En tot cas, de nou, sempre és interessant consultar a l’especialista o demanar una consulta amb la teva dietista per al seguiment d’una depuració.

Altres consells per a la desintoxicació del fetge:

A nivell tòpic: pots col·locar unes fulles de col picades sobre la zona del fetge (podem cobrir-les i subjectar-les con un drap i una gasa): ajudaran a desinflamar-lo.

Segons la color-teràpia, el fet de vestir peces de color verd també ens ajudaria.

A nivell emocional, la desintoxicació del fetge s’alinea amb la necessitat de netejar coses de la nostra vida que no ens deixen avançar (manies, mals hàbits, obsessions, pensaments negatius, etc.)

Afirmació per a la de desintoxicació del fetge:

A partir d’ara sóc una altra persona. Sóc una persona nova. Enrere queda tot allò antic, tot allò negatiu i limitant en la meva vida.